Wat is ALS? 

Bij ALS (amyotrofische laterale sclerose) vallen je spieren één voor één uit. Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld nog drie tot vijf jaar. Voor de dodelijke zenuw/spierziekte is dringend een oplossing nodig. We hebben geen tijd te verliezen.

Informatieve video 'Wat is ALS'

ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een progressieve ziekte van de zenuwcellen waarbij de spieren geleidelijk aan uitvallen. Het uitvallen van de ademhalingsspier is vaak reden van overlijden. De oorzaak van de dodelijke ziekte ALS is nog niet bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. PSMA en PLS zijn twee aan ALS verwante ziekten.

De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is na de eerste klachten slechts 3 tot 5 jaar. Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Gemiddeld overlijden er elk jaar 500 patiënten en komen er 500 nieuwe diagnoses bij. Hoe snel het gaat verschilt per persoon. Bij ALS worden geleidelijk steeds meer spieren aangedaan, behalve de hartspier. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van overlijden van iemand met ALS.

Steun onderzoek naar ALS

Onderzoek naar ALS wordt gefinancierd door giften van particulieren en bedrijven aan Stichting ALS Nederland. Wij ontvangen geen overheidssubsidies. Ook maakt het relatief kleine aantal patiënten dat investeringen in wetenschappelijk onderzoek minder interessant zijn voor farmaceutische bedrijven. Met jouw financiële bijdrage maken we al een verschil, dus steun onderzoek naar ALS!

zandloper als symbool voor 'geen tijd te verliezen'

Doneer direct

 

Voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS. Geen tijd te verliezen.

 

Doneren