Hoe de veiling tot stand kwam

In februari hoorde John van Ierland (tekenaar) dat George Kooymans was getroffen door de ziekte ALS en dat zijn toestand verslechterde. Als ode aan George wilde hij zijn portret tekenen. Hij maakte een portrettekening, terwijl de muziek van Golden Earring zijn atelier vulde.

Reinier, een vriend van John en bekende van George, kwam op het idee om de tekening aan te bieden aan George en van de originele tekening piëzografieën (hoogwaardige afdrukken van het origineel) te maken en ze te laten signeren. Op 26 maart 2021 stonden Reinier en John bij George op de stoep. Vanwege de coronamaatregelen is de tekening buiten gesigneerd door George.

 John raakte vervolgens via Harry van Dijk, die zich al jaren inzet voor Tour du ALS, in contact met Gorrit-Jan, directeur van Stichting ALS Nederland. Vanaf dat moment zijn John, Harry en de Stichting de samenwerking aangegaan om met deze unieke items zoveel mogelijk geld op te halen. De opbrengst van de piëzografieën komt ten goede aan het onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, PSMA en PLS.

Nadat de eerste afdruk geveild was, lieten de bandleden van Golden Earring weten dat ze het project graag ondersteunen en er een gesigneerde tekening aan toe wilden voegen. Samen met Cesar koos John een afgeleide van de foto die op de cover staat van het album ‘Golden Earring’s Greatest hits’ uit 1981. In vijf dagen tijd heeft John een prachtige tekening gemaakt! Ook hiervan zijn afdrukken gemaakt die afzonderlijk gesigneerd zijn. Helaas lag George in het ziekenhuis, daarom is met zijn vrouw Melanie de afspraak gemaakt om hem te bezoeken in het ziekenhuis. Daar heeft hij de piëzografieën kunnen signeren.

Bij het signeren gaf Rinus Gerritsen aan dat het zeker zestien jaar geleden is dat er gezamenlijk een illustratie is gesigneerd. Dit toont aan hoe uniek de items die geveild worden zijn. Met recht een ode aan George Kooymans en Golden Earring te noemen. 

John, Cesar, Barry en Rinus (v.l.n.r.) poseren met de originele gesigneerde tekening van de bandleden.

Over de maker

De portretten zijn getekend door John van Ierland. Hij is schrijver, docent en tekenaar. Dat laatste is pas echt goed van de grond gekomen nadat hij in oktober 2018 werd getroffen door een herseninfarct. Tijdens de revalidatie kreeg hij een tekenvel en wat potloden toegereikt om een oude hobby op te pakken en zijn motoriek aan te sterken. Zijn tekeningen vliegen de wereld over en ze worden ook in opdracht gemaakt.

Afbeelding: John, Cesar, Barry en Rinus (v.l.n.r.) poseren met de originele gesigneerde tekening van de bandleden.